Tillbaka till projekt

2018


Casabierta


Sydamerika

Casabierta – Stöd till lokal aktör i Costa Rica 2018-2021

Regnbågsfonden fortsätter att stödja organisationen Casabierta som bildades av människorättsaktivister 2013 i San José, Costa Rica.

Casabierta hjälper hbtqi-personer som kommer till Costa Rica efter de flytt från sina hemländer efter hot mot deras liv på grund av sexuella läggning och arbete för mänskliga rättigheter.

Regnbågsfonden har givit stöd till Casabierta sedan 2018. Det övergripande målet handlar om att etablera ett verksamhets-, informations- och supportcenter för hbtqi-personer som söker skydd i Costa Rica.

Med hjälp av stöd från Regnbågsfonden finns nu ett specialiserat center för hbtqi-migranter från regionen i Costa Rica. Det har inneburit stor skillnad för Casabiertas verksamhet att ha en fysisk plats. På centret ges juridisk rådgivning, information, psykologiskt stöd, hjälp med grundläggande mediciner och mat. Under 2020 kunde 92 hbtqi-migranter få stöd från centret. Casabierta jobbar också tillsammans med andra aktörer för att påverka myndigheter att underlätta och förbättra situationen för hbtqi-mingranter.

Varför Costa Rica?

Costa Rica har varit viktig för personer som flyr från fattigdom, diktaturer och politisk förföljelse. Sedan 1980-talet har Costa Rica tagit emot tusentals migranter som flyr från olika former av våld och kränkningarna av grundläggande rättigheter i närliggande länder.

Costa Rica är särskilt betydelsefullt som fristad för hbtqi-personer. På 80- och 90-talet mördades hbtqi-personer när paramilitära grupper etablerades i länder som Honduras, El Salvador och Guatemala. Förföljelserna på 2000-talet förvärrades av gäng, kända som Las Maras, som har gjort hbtqi-personer till måltavlor.

Efter de senaste förföljelserna från regeringen i Nicaragua har antalet Nicaraguaner som flytt till Costa Rica ökat exponentiellt, det finns för närvarande cirka 60 000 Nicaraguanska flyktingar, och det förväntas att minst tio procent av dessa är hbtqi-personer

Sexual minorities uganda

Om Regnbågsfonden

Stiftelsens ändamål är att finansiellt hjälpa HBTQ-personer i hela världen, liksom enskilda personer, företrädesvis i länder där HBTQ-personer förföljs och trakasseras av myndigheter, polis och religiösa institutioner.

Stiftelsens medel får inte gå till organisationer eller enskilda som arbetar rasistiskt, antisemitiskt, homofobt, kvinnofientligt eller på andra sätt inte respekterar mänskliga rättigheter.