Tillbaka till projekt

2018


Casabierta


Costa Rica


Pågående

Långsiktigt stöd till HBTQ-migranter i Costa Rica

 

Sedan 2018 har Regnbågsfonden stöttat Casabierta som hjälper HBTQI-personer som flytt sina hemländer efter hot mot deras liv på grund av sexuell läggning eller könstillhörighet och arbete för mänskliga rättigheter.

Tack vare stödet finns det nu ett etablerat center som ger juridisk rådgivning, information, psykologiskt stöd samt hjälp med grundläggande mediciner och mat.

Varför Costa Rica?

Sedan 1980-talet har Costa Rica tagit emot tusentals migranter som flyr från olika former av våld och kränkningarna av grundläggande rättigheter i närliggande länder.

Costa Rica är särskilt betydelsefullt som fristad för hbtq-personer. På 80- och 90-talet mördades hbtq-personer när paramilitära grupper etablerades i länder som Honduras, El Salvador och Guatemala. Förföljelserna på 2000-talet förvärrades av gäng, kända som Las Maras, som gjort hbtq-personer till särskilda måltavlor.

Efter de senaste förföljelserna i Nicaragua har antalet Nicaraguaner som flytt till Costa Rica ökat lavinartat. Det finns för närvarande cirka 6 000 Nicaraguanska hbtq-flyktingar i landet.